درساژ چیست؟
مدیر2024-02-13T05:18:57-01:00درساژ
دِرِساژ (dressage) یا خَرامِش رشتهای در ورزش سوارکاری است که در آن سوار اسب خود را به اجرای مجموعهحرکات دقیق و هماهنگ با ترتیب و زمانبندی مشخصی وامیدارد تا میزان هماهنگی خود با اسب و آزمودگی حیوان را نشان دهد.
درساژ در درجهٔ اول آموختن رفتارهایی (جلو رفتن، چرخیدن، ایستادن، پرش،…) است که از اسب انتظار میرود هنگامی که به او اشاره میشود (تغییر تون صدا، صدا زدن)، اشاره با استفاده از پاها، دستان، افسار،…) انجام دهد. در درجهٔ دوم، درساژ یکی از رشتههای المپیکی سوارکاری است. این رشتهٔ ورزشی یک هنر نیز محسوب میشود، زیرا جستجوی زیبایی حرکات و رفتار یکی از مهمترین اهداف آن میباشد.
تاریخچه درساژ
مسابقات درساژ برای نخستین بار در سال ۱۹۱۲ در لیست بازیهای المپیک (استکهلم) قرار گرفت. البته این نوع هنر در یونان باستان نیز رواج داشت و سوارکاران برای نمایش اسبهای خود و حرکات نمایشی با یک دیگر به رقابت میپرداختند.
چگونگی برگزاری مسابقات درساژ
زمین مسابقات درساژ مستطیلی به طول ۶۰ متر و عرض ۲۰ متر است. سوارکاران به نوبت در زمین حاضر میشوند و نمایش خود را طبق برنامه اجرا میکنند. برنامهها میتوانند اختیاری و همراه با موسیقی باشد و یا از قبل توسط داوران مشخص شده باشد. هیئت داوران که از ۲ تا ۵ نفر تشکیل شدهاند، با توجه به روانی نمایش و میزان سختی آن، دقت در انجام حرکات، میزان مطیع بودن اسب، کیفیت حرکات و رفتار او، چگونگی قرار گرفتن سوارکار بر روی اسب و… نمراتی بین ۰ (انجام ندادن حرکت) تا ۱۰ (حرکتی بی نقص و عالی) را برای هر حرکت یادداشت میکنند. سوارکار باید سعی کند حرکاتش برای هدایت اسب تا حد امکان مخفی باشد و دیده نشود، به طوری که احساس شود ارتباط ذهنی میان آن دو وجود دارد. این کار ممکن است به نظر تماشاگران بسیار آسان بیاید، در حالی که نتیجهٔ تلاش بسیار چندین سال میباشد.
معدل سوارکار بر حسب در صد اعلام میشود. معدلی بین ۶۵٪ تا ۷۰٪ معدلی خوبی برای مسابقات کشوری است. معدل برندگان مسابقت بزرگ بینالمللی معمولاً بین ۷۵٪ تا ۸۰٪ میباشد. هم اکنون رکورد مسابقات بینالمللی درساژ با برنامهٔ اختیاری، ۸۵/۸۷٪ میباشد و متعلق به انکی فان گرونسون از هلند و اسبش سالینرو میباشد که در سال ۲۰۰۶ در مسابقهٔ شهر دنبوس کشور هلند برنده شد.
یکی از بهترین نژادها برای انجام و یاگیری حرکات درساژ، نژاد فریزین می باشد. بدلیل هوش ذاتی، توانایی یادگیری این نژاد از دیگر نژادها به مراتب بالاتر می باشد.
توضیحات بیشتر:
به گزارش خبرنگارورزشي باشگاه خبرنگاران، درساژ، مادر ورزشهای سوارکاری است و اگر به آن بها داده نشود و اسب به درستی تربیت نشود هیچگاه قادر نیست از تمام توان برای اجرای حرکتهایش بهره بگیرد.
هر اسبی، حتی اسبی که به گاری بسته میشود، نیاز دارد تا بطور اصولی وپایهای برای آن کار آموزش ببیند. یعنی حرکتهایش نظم و تربیت داشته باشد. به عنوان مثال اگر سوارش در بیابان از او پیاده شد، به آرامی در کنارش ایستاده و اجازه بدهد دوباره به راحتی سوارش شود. همین خود میتواند درساژ باشد. پس میتوان گفت درساژ در ابتدا یعنی آشنا کردن کره به کلگیر، نظافت و بلند کردن دست و پا تا آخرین مراحل هنر نمایشی که خرامش و یورتمه در جا باشد.
یک سوارکار باید خود به درستی آموزش دیده باشد مثل طفلی که وارد دبستان میشود و تا به دکتری رسیدن زحمت و مرارت و دود چراغ خوردن لازم دارد، طی مراحل ابتدایی تا دکترای این رشته هم مرارت دارد.
گامهای انتقالی:
در شروع آموزش اسب درساژ باید نحوه صحیح حرکت با گامهای طبیعی – متعادل و آهنگین – همان روشی که در یورتمه به آن رسیده، به او آموخته و اسب یاد بگیرد به نرمی و زیبائی هرچه تمامتر از گامی به گامی دیگر حرکت انتقالی مستقیم و یا معکوس انجام دهد.
نیم توقف:
نیم توقف از با اهمیتترین اصول سوارکاری است و باید خیلی زود به اسب آموخته شود. با اجرای نیم توقف اسب را به تعادل مجدد یا متعادلتر شدن دعوت میکنیم. نیم توقف به مثل مبتدائی برای خبر، اسب را برای اجرای حرکت بعدی هشیار و آماده میکند.
پس، ابتدا باید نیم توقف داد و سپس حرکت بعدی را با اجرای اثرهای مناسب آن حرکت، از اسب خواست.
برای آموزش نیم توقف سوار باید وضعیت خود را روی اسب تصحیح کند. با فشار ساقها، اسب را به جلو رانده، انگشتان دستهایش به آرامی جمع شوند. نشست خیلی جزئی سبک شده و به محض دریافت جواب مساعد از اسب، انگشتان دستها باز میشوند تا اسب با استفاده از پاها، خود را جمع کند.
سوار بعد از این او را با گام معمولی یا هرگام دلخواه دیگری به حرکت وامی دارد. پس از آموزش نیم توقف به اسب، از مزایای بیشمار همکاری او با خود بهرهمند خواهید شد.
برای آموزش نیم توقف به اسب جوان، قدم بروید در وسط خط حصار، تکرار، رو کرده بطرف مرکز میدان حرکت کنید، در مرکز، اثرهای ایست را اجرا کنید.
این تمرین را حداقل 20 بار تکرار کنید تا اسب خود را با اثر وفق داده و ایست کند، پس از مکثی کوتاه دوباره حرکت کنید.
به گام یورتمه بروید و با اجرای اثرهای حرکت انتقالی معکوس او را به قدم بیاندازید. همزمان با اثرهای نشیمن، ساِق و دست، از صدا هم استفاده کنید.
هنگامیکه اسب به اثرهای بازدارنده و انتقالی معکوس جواب داده با استفاده مجدد از اثرهای نشیمنی و ساِق و آزاد شدن انگشتان دستها، مجدداً او را در همان گام قبلی به جلو برانید. پس از اینکه مطمئن شدید اسب روی خط وسط به اثرهای انتقالی معکوس و مستقیم جواب میدهد، اثرهای نیمتوقف را در جای جای محوطه تمرین به اجرا بگذارید تا اسب در گام یورتمه و پی در پی به اثرهای نیم توقف به درستی جواب بدهد. پس از اینکه اسب در گامهای سه گانه قدم، یورتمه و چهارنعل متعادل شد، میتوانید نیم توقف را در این گامها هم به اجرا بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید