روش هایی در تغذیه و خوراک فریزین ها
مدیر2023-09-12T19:24:13+00:00نکته هایی کاربردی برای مالکین اسب های فریزین، در راه نگهداری و تنظیم خوراک آنها. باید این نکته را در نظر داشته باشید که فریزین ها از یک منطقه جغرافیایی دیگری وارد کشورمان شده اند و تنظیم خوراک آنها براساس دانسته های قبلی و یا مطابق با اسب های بومیِ ایران، میتواند مشکلاتی را برای ما ایجاد نماید.
مراقب سلامتی فریزین ها باشیم
آسان و کاربردی
بنظر میرسد که اسب های فریزین مشکلات گوارشی و روده ای بیشتری نسبت به نژادهای دیگر دارند. بطور خاص، مشکلات کلاژن* و الاستیسیته* در امتداد دستگاه گوارش دیده میشود. این موضوع دلیلی ست برای بروز علائم کولیک، تجمع و عدم دفع مواد غذایی، پرولاپس (یا مشکلات تکامل دستگاه گوارشی و دفع که بیشتر در کره ها دیده میشود) و تمام این موارد در پشت پارگی آئورت و مشکلات در مری قرار دارند. با توجه به این مشکلات و مشاهدات، تصمیم گرفتم مطلبی کاربردی در این خصوص بنویسم تا مالکین این نژاد برای مراقبت بهتر از فریزین ها از آن استفاده کنند.
من همیشه طرفدار این مثال و عبارت هستم که معتقد است “کمتر بهتر است”. با این روش تقریبا تمام نیازهای اسب برطرف میگردد بدون اینکه بخواهید موردی را کم یا زیاد کنید.
اصول و پایه در تغذیه
یونجه ی مرغوب و چرای طبیعی از پایه های یک تغذیه درست است. یک یونجه ی مرغوب از فیبر کمتری برخوردار است و بهمین دلیل ساختارش سخت تر شکسته میشود و این عاملی است که دستگاه گوارش اسب فعالتر خواهد بود و اسب احساس گرسنگی کمتری خواهد داشت. اما ممکن است این نوع یونجه، تمام مواد لازم برای تغذیه را نداشته باشد. احتمالا درخوراک و چرای طبیعی هم همچین مشکلی وجود داشته باشد. این موضوع بسیارمهم است که بررسی گردد چه نوع علوفه ای در خوراک اسب استفاده میشود. بهتر است قبل از هرچیز نمونه علوفه را برای بررسی به آزمایشگاه ارسال کنید تا با توجه به خصوصیات آن، نسبت به استفاده یا عدم استفاده از آن خوراک تصمیم بگیرید.
دستگاه گوارش اسب ها بدین شکل است که مقدار کمی خوراک را بطور مداوم و طولانی مدت دریافت میکنند. بهمین منظور باید نوع خوراک دهی هم بشکلی باشد که با این ساختار فیزیکی در اسب ها همراهی شود و خللی در آن وارد نکند (اصطلاحا خوراک دهی کُند). بعنوان مثال نباید حجم وسیعی از خوراک در یک زمان کوتاه وارد دستگاه گوارش اسب شود و ارتفاع قرارگیری خوراک هم بسیار مهم است. شکل طبیعی خوردن اسب ها از روی زمین است و بهمین منظور بهتر است خوراک را در سطحی قرار دهید تا این حالت طبیعی حفظ شود اما باید به شکلی باشد تا از خوردن شن، ماسه و دیگر مواد ناخواسته جلوگیری گردد. لازم به ذکر است که درصورت استفاده از روش خوراک دهی کُند، بهتر است اسب ها کمتر از کلگیر استفاده کنند و تا جای ممکن نعل کردن آنها را به تاخیر اندازید. وجود کلگیر و نعل همزمان، ممکن است باعث شود تا اتفاقات دردناکی برای اسب حادث شود. کیسه های یونجه را نیز به شکلی آویزان کنید که از درهم تنیدگی با اسب جلوگیری شود.
همچنین، موقعیت پایینتر در غذا خوردن، به فرایند جویدن کمک خواهد کرد و ذرات استنشاق شده نیز به سمت دهانه بینی حرکت کرده، از روده دور شده و از بدن اسب خارج میگردند. سعی کنید تا جای ممکن اسب ها را در فضایی باز قرار دهید تا بتوانند تحرک لازم را داشته باشند. از قرار دادن آنها در اصطبل در زمان طولانی خودداری کنید زیرا تحرک در هضم غذا و فعالیت سیستم گوارشی به آنها کمک خواهد کرد. به خاطر داشته باشید، اسب ها همیشه باید به آب تازه دسترسی داشته باشند و از آبی که بمدت طولانی در یکجا مانده است استفاده نکنند.
جوانه یونجه
جوانه یونجه مزیت های بیشماری برای اسب ها دارد، بخصوص برای گروههای مختلف از قبیل مادیان های آبستن یا اسب های در حال رشد. این یک منبع غذایی بسیار خوشمزه و خوش طعم برای اسب ها است. همچنین، این ماده حاوی مقادیر زیادی از کلسیوم است درحالیکه حاوی مقادیر کمی از فسفر میباشد. این موضوع بسیار مهم است که مقادیرکلسیوم و فسفر دریافتی و مورد نیازهر اسب را مورد توجه قرار دهید.
باید توجه داشته باشید که جوانه گندم، فیبر بالایی دارد و این عاملی ست که اسب احساس سیری نسبت به زمانی که از یونجه استفاده میکند، نداشته باشد. این موضوع باعث میشود تا اسب رفتارهایی غیر طبیعی برای یافتن غذا از خود نشان دهد و یا منجر به افزایش وزن آنها بدلیل پرخوری گردد که بیشتر مالکین، از اضافه وزن فریزین ها نگران هستند. بهتر است جوانه گندم با غذاهای دیگر ترکیب گردد و بیشتر از جوانه گندم در فصل سرما و هنگام سرمای شدید برای کالری سوزی استفاده گردد تا اسب گرم بماند که اکنون در ایران سرمای شدیدی وجود ندارد، پس بهتر است تا نسبت به استفاده از این خوراک دقت لازم را داشته باشیم. بهترین ترکیب، استفاده از 10% تا 20% از جوانه گندم در ترکیب وعده های غذایی میباشد.
اگر از این خوراک بیش از حد استفاده کنیم، درحالیکه هوا نیز گرم میباشد، و همچنین اسب تحرک لازم را نداشته باشد، میتواند برای سلامت اسب مشکلات بزرگی ایجاد نماید.
در مورد غلات و مکمل ها
غلات و مکمل ها زمانی مفید هستند که اسب ها مواد لازم در خوراک خود را دریافت نمیکنند. بمنظور پی بردن به این موضوع که اسب شما چه موادی را دریافت نمیکند، باید خوراک آنها را آزمایش کنید. بعد از آزمایش و بررسی خوراک، میتوانید یک برنامه غذایی مناسب برای اسب خود بنویسید. همچنین، بسیار مهم است که میزان فعالیت و برنامه تمرینی آنها و یا شرایط مادیان های باردار، اسب های در مسابقه، و یا سیلمی های تولیدی را مدنظر قرار دهید.
مفهوم محلول در آب – محلول در چربی
محلول در آب (حل شده درآب) بمعنی آن ست که ویتامین و مواد معدنی در آب حل شده اند. این مواد درحالیکه به بدن اسب وارد میشوند، اما ذخیره نمیشوند و براحتی از بدن اسب خارج میگردند. مزیت این موضوع اینست که در صورت پرخوری اسب، از مسموم شدن آنها جلوگیری میکند. اما عیب این موضوع اینست که نیاز است تا نسبت به دریافت مواد معدنی و ویتامین ها توسط اسب مطمئن شویم.
محلول در چربی (حل شده در چربی) بدین معنی است که مواد معدنی و ویتامین ها در جگر و اندامی با ساختار چربی، ذخیره میشوند تا درصورت نیاز بدن، از آنها استفاده کند. مسموم شدن اسب در مقابل بعضی ویتامین ها و موادمعدنی اتفاق می افتد و بسیار مهم است که این نوع مواد، بیش از حد وارد بدن اسب نشوند و تجمع این مواد مشکلات بیشتری را بوجود خواهند آورد. سعی کنید با فعالیت های روزانه، شرایطی فراهم کنید تا بدن اسب نیاز به استفاده از این مواد را داشته باشد.
پروبیوتیک برای اسب ها
پروبیوتیک ها موادی هستند که در حفظ سلامت بدن کمک میکنند و اگر سلولی آسیب دیده باشد، به بازسازی آن کمک خواهند کرد. پروبیوتیک ها نوعی از باکتری ها و مخمرها هستند. برای اینکه پروبیوتیک ها (یا اصطلاحا میکروارگانیسم ها) برای اسب مفید باشند، باید به بخشی از بدن اسب برسند که بتوانند تخمیر شده و یا مورد استفاده قرار گیرند که این ناحیه در روده یِ عقب است.
بسیاری از پروبیوتیک ها در روده جلو ورود میکنند، اما بدلیل اینکه خوراک ها در فرایند هضم، زمان زیادی را در معده سپری نمیکنند، حضور پروبیوتیک ها در روده جلو کارایی خاصی ندارد و بهمین دلیل مهم است که بدانیم کدام پروبیوتیک ها وارد بدن اسب میگردند و مخصوص نواحی که در آن تخمیر میشوند هستند یا خیر. باید بخاطر داشته باشید میکروارگانیسم ها موجودات زنده هستند و موجودات زنده نیز برای بقا و رشد نیاز به محیط مناسب دارند. ممکن است هزینه زیادی برای خرید پروبیوتیک هایی کنید که در عمل کارایی خاصی ندارند و یا در زمان انتقال آنها به بدن، بدلیل عدم ورود به ناحیه مناسب، از بین بروند. بنابراین، پیش از هر اقدام بهتر است که با دامپزشک و یا مشاوران در امر تغذیه صحبت کنید و سپس تصمیم بگیرید.
الاستیسیته -> به شرایط پوستی در بدن اسب برمیگردد که باید انعطاف پذیری و حالت عادی برخوردار باشد. این بدین معنی ست که نباید در آن، انقباض و یا کشیدگی بیش از حد دیده شود.
کلاژن -> پروتینی ست که یک اسب باید دریافت کند و پروتین دریافتی در بدن اسب میشکند و به قسمت های کوچکتر تبدیل میگردد تا راحت تر جذب بدن گردد. غضروف ها، تاندون ها، رباط ها، استخوان و پوست ساختاری از کلاژن دارند.
دیدگاهتان را بنویسید