مطلب چاپ شده در مجله دنیای اسب – شماره دو
مدیر2024-02-13T07:00:46-01:00مطلب چاپ شده در مورد اسب های فریزین در مجله دنیای اسب
مجله دنیای اسب تویت
در شماره قبلی بطور مختصر در مورد تاریخچه اسب های فریزین و ایجاد سازمان بین المللی اسب فریزین توضیحاتی ارائه شد. حال به اهمیت حضور این سازمان برای اسب های فریزین و مالکین، و همچنین انواع مدارک صادر شده برای اسب های فریزین خواهیم پرداخت.
اهمیت سازمان بین المللی اسب فریزین KFPS در چیست؟
اجازه بدید با یک مثال شروع کنیم. فرض کنید شما میخواهید یک خودروی بنز خریداری کنید. در هنگام خرید به کلیه اطلاعاتی که شرکت تولید کننده ارائه میدهد توجه خواهید کرد. این اطلاعات میتواند شامل سال تولید، حجم موتور، شماره بدنه، شماره موتور، کلاس تولیدی، اندازه اتاق، میزان مصرف سوخت و هزاران اطلاعات دیگر باشد. در اصل، شما با بررسی این اطلاعات، به شناسنامه خودرویی که میخواهید بخرید دقت خواهید کرد و این اطلاعات را شرکت تولید کننده آن، یعنی شرکت مرسدس بنز فراهم کرده و در اختیار شما میگذارد. یکی از عوامل مهمی که در بالا رفتن ارزش تولیدات این شرکت موثر بوده، دقت در تولید، ثبت دقیق اطلاعات، شنیدن صدای مشتری و مسائلی از این قبیل بوده است. حال فرض کنید شرکت بنز دارای چنین ساختار و تاریخچه ای نبود و یا این اطلاعات را در اختیار شما قرار نمیداد، به نظر شما بازهم هر خودروی بنز اینچنین ارزشمند بود؟ در جواب باید گفت خیر و یک خریدار اگر خودرویی بی نام و نشان حتی با ظاهری شبیه به بنز سوار شود بازهم آن رضایت خاطر مورد نظر، حاصل نخواهد شد.
حال برگردیم به سازمان بین المللی اسب فریزین که وظیفه ثبت، ارائه اطلاعات یک کره تولید شده، ارائه اطلاعات پدر و مادر کره، صدور شناسنامه، صدور پاسپورت، برگزاری مسابقات و برنامه ریزی در راستای دقیق ترین تولیدات فریزین را دارد. حضور این سازمان یک اعتبار برای این نژاد و مالکین آنها ایجاد میکند. هر مالک میتواند با افتخار سخن از شناسنامه یک فریزین، تاریخچه ثبت شده و شجره قوی اسب خود از سالهای بسیار دور تا کنون نماید، اما این مهم با مشارکت تولید کنندگان و مالکین فریزین ها حاصل میشود. شما با داشتن شناسنامه اسب میتوانید اطلاعات اجداد اسب خود را تا چندین نسل پیش از تولد اسب خود مشاهده کرده و بدانید چه اتفاقاتی برای اجداد آن افتاده است. این مسئله یک اطمینان خاطر و یک لذت ویژه برای مالکین فریزین فراهم کرده و وجه تمایز این نژاد با دیگر نژاد ها می باشد. حال فرض کنید این شناسنامه و این دقت در ثبت تولیدات نبود، آنوقت شما یک اسب با ظاهر فریزین (بمانند یک بنز بدون هیچ مشخصات) سوار بودید که در هر لحظه احتمال ایجاد یک مشکل قانونی برای شما وجود دارد و ضمن آنکه ارزش یک اسب بدون مدرک بسیار پایین میباشد.
حال مروری بر قوانین ثبت اسب های فریزین داشته باشیم؛
در زمانیکه یک کره فریزین بدنیا می آید، مالک 14 روز فرصت دارد تا تولد کره را به سازمان بین المللی اسب فریزین KFPS اطلاع داده و در صورت تاخیر با جریمه روبرو خواهد شد. اینکار میتواند از طریق حساب شخصی فرد مالک در وب سایت KFPS انجام شود. بعد از اینکه تولد کره به اطلاع این سازمان رسید، لازم است مالک در طول 6 ماه بعد از زمان تولد کره، کره تولید شده را چیپ کرده و شماره چیپ را به اطلاع KFPS برساند تا مدارک آن از قبیل پاسپورت و شناسنامه صادر شود. صدور برگه های هوییت یک کره در صورتی حاصل میشود که هوییت پدر و مادر آن کره مشخص شده و والدین حتما فریزین باشند. اگر هوییت پدر و مادر کره مشخص نباشد، قبل از صدور مدارک، لازم است تست DNA برای شناسایی و تطابق کره با والدین صورت بگیرد. در صورتیکه نقضی در تطابق DNA وجود داشته باشد و یا والدین کره مشخص نباشند، به هیچ عنوان مدرک شناسایی صادر نخواهد شد. این سختگیری و این نوع شدت در بررسی تولیدات، باعث شده تا یکی از دقیقترین روش های ثبت و تولید را در نژاد فریزین شاهد باشیم. لازم به ذکر است تست DNA برای یکبار در طول عمر یک اسب انجام شده و در بانک اطلاعاتی سازمان بین المللی اسب فریزین باقی میماند.
کره های تولیدی از نژاد فریزین و مدرک آنها در 4 گروه متفاوت با توجه به نوع مدرک و مقام پدر آنها دسته بندی میشوند. این چهار گروه عبارتند از:
1 | Main Book |
2 | D-Book |
3 | B-Book I |
4 | B-Book II |
Main Book
نریان های فریزین برای رسیدن به درجه سیلمی در مسابقاتی با معیار های بسیار سخت در جهت شناخت بهترین آنها شرکت میکنند. این مسابقات در طی دو سال و در سه مرحله با حضور 300 – 400 نریان فریزین برگزار میگردد و در نهایت 3 یا 4 نریان برتر فریزین از بین این تعداد به درجه سیلمی یا به اصطلاح Approved Stallions میرسند. بعد از انتخاب این نریان ها بعنوان سیلمی، به انتهای نام آنها یک کد سه رقمی افزوده شده و قیمت های آنها به بیش از 500 هزار یورو خواهد رسید. بنابراین هر نریانی نمیتواند نام سیلمی به خود بگیرد. برای کره هایی که از این سیلمی ها حاصل شده باشند مدرک اصلی KFPS صادر خواهد شد. این مدارک از اواسط سال 2013 با رنگ زمینه آبی و قبل از این سال با زمینه رنگ زرد/سبز دیده میشوند. کره های این نریان ها جزو با کیفیت ترین کره های فریزین خواهند بود.
D-Book
در کشورهای حاضر در قاره اروپا، موسسه های وابسته به KFPS هستند که به آنها موسسه های رابط میگویند. این موسسه ها مسابقاتی با قوانین و استانداردهای خاص و مورد تایید KFPS دارند که از طریق آنها نریان های فریزین به درجه سیلمی در این موسسات دست پیدا میکنند. کره هایی که از این سیلمی ها حاصل شوند در قسمت مدارک D-Book قرار میگیرند. رنگ این نوع مدارک خاکستری/مشکی میباشد.
B-Book I
در برخی کشورها بمانند ایران، دسترسی به سیلمی و یا اسپرم فریزین های Approved وجود ندارد. بنابراین، سازمان بین المللی اسب فریزین برای اینکه تولیدات اسب های فریزین در سطح قابل قبول و با کیفیتی در امر تولید قرار بگیرند، از گزینه سیلمی هایی با مجوز تولید محدود استفاده میکند. برای گرفتن مجوز تولید محدود برای یک نریان فریزین، لازم است ابتدا آن نریان به درجه استار رسیده و سپس با حضور در مسابقات درساژ فریزین ها، یا به اصطلاح IBOP، برای شناسایی توانایی های ورزشی آنها و در صورت کسب امتیاز لازم، موفق به کسب درجه سیلمی با مجوز تولید محدود میشوند. به کره هایی که از این نریان ها با این نوع مجوز تولید مشوند، مدرکی از نوع B-Book I اعطا میگردد. رنگ این نوع مدارک قهوه ای/مشکی میباشد.
B-Book II
نریان هایی هستند که هیچگونه مجوز تولید و یا به اصطلاح مدرک و درجه سیلمی ندارند، اما، مالکین علاقه دارند که از این نریان ها کره داشته باشند. ممکن است این نریان ها در کشورهایی باشند که هیچگونه دسترسی به سیلمی و یا اسپرم فریزین وجود نداشته باشد. سازمان اسب فریزین برای اینکه بتواند نسل فریزین ها و علاقه افراد را حفظ نماید، به کره های تولید شده از این نوع نریان ها یک نوع مدرک از درجه B-Book II اعطا خواهد کرد. این مدارک زمینه خاکستری رنگ دارند. در حال حاضر تمام نریان های داخل ایران از این دسته بوده و کره های حاصل شده از آنها، مدرک اشاره شده را دریافت خواهند کرد. این کره ها در تمامی مسابقات رسمی سازمان بین المللی اسب فریزین میتوانند شرکت نمایند.
در آینده ای نزدیک قرار است مسابقاتی زیر نظرKFPS در ایران برگزار گردد. در صورتیکه یک نریان فریزین با درجه استار بتواند در مسابقات درساژ امتیاز لازم را بدست آورد، میتواند مجوز سیلمی با تولید محدود را بدست آورد. بدین صورت، کره های تولیدی از این نوع نریان ها در گروه مدرک های B-Book I قرار خواهند گرفت.
همانطور که توضیح داده شد، رسیدن به درجه سیلمی در بین نریان ها دارای شرایط خاصی بوده و معیارهای مهمی مورد ارزیابی قرار میگیرد. اینکه یک نریان توانایی تولید کره را داشته باشد نشاندهنده سیلمی بودن آن نیست و نمیتوان هر نریانی را سیلمی نامید. درجه سیلمی یک درجه بسیار حساس و تضمین کننده آینده یک نژاد در بالاترین کیفیت می باشد. با الگو برداری از این زمینه در مسابقات و برنامه ریزی های اصیل ایرانی میتوانیم تاثیر مثبتی در آینده نژادهای بومی کشور داشته و آنها را به بالاترین سطح ممکن در جهان برسانیم. یکی از مواردی که باید به آن اشاره کنیم و بر خلاف باور اسب دوستان در ایران، هر نریان بلند قدی نمیتواند سیلمی خوبی باشد. معیارهای مختلفی در تعیین یک سیلمی با کیفیت تاثیر گذار است که بلندی قد هیچ تاثیری در کیفیت یک سیلمی ندارد.
در آخر و در مطالب ارائه شده، سعی کردیم توضیحات مختصری در مورد انواع مدارک صادر شده توسط KFPS ارائه داده و شما را با نحوه صدور مدارک توسط این سازمان آشنا نماییم. در شماره های بعدی به انواع مقام های رایج در بین مادیان ها و نریان های نژاد فریزین و شرایط کسب آنها را توضیح خواهیم داد. با آشنایی با این درجات، مالکین میتوانند خود را برای مسابقات اسب های فریزین در کشور عزیزمان ایران آماده نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید